Monday, April 1, 2013

23 Mac 2013 : Istanbul dan Bursa (Hari Ke-5)

22 Mac 2013 Hari Kelima [Umum]

Nakkas Carpet

Turki berada pada tangga ke-6 pengeluaran permaidani dunia. Kebanyakan karpet dan permaidani Turki di eksport ke Arab Saudi, USA dan Kazakhstan. Kawasan pengeluaran terkenal di Turki adalah di Anatolia.

 
Pagi ini kami dibawa ke kedai penjual karpet dan permaidani di Istanbul, Nakkas.
 
Sebelum taklimat diberi, kami dihidangkan minuman Cay Teh, Teh Epel dan Kopi Dangdut yang merupakan tradisi orang Turki apabila pelanggan bertandang ke kedai mereka.

 
Pemilik Nakkas, menerangkan pelbagai jenis, saiz dan corak karpet dan permaidani kepada kami.

 
Perkhidmatan yang diberi, setiap karpet dan permaidani yang dibeli akan dihantar terus ke rumah kita tetapi harganya tersangatlah mahal.

 
 
Selepas melawat kedai karpet dan permaidani, kami berjalan menuju Hippodrome yang berhadapan dengan Masjid Biru untuk menaik bas ke Beyoglu dan Taksim Square.

 
 
Pada zaman Byzantine, Hippodrome adalah sebuah dataran dan tempat pengucapan politik, bermesyuarat dan bersukan, kini adalah sebuah taman bandar. Ia juga dipanggil At Meydani kerana dataran ini bekas dataran lumba kuda. Disini terdapat dua menara batu iaitu Theodosius Obelisk dan Walled Obelisk.


Beyoglu, Taksim Square

Taksim Square dikenali juga Taksim Meydanı terletak di bahagian Eropah, Istanbul.  Taksim adalah hub pengangkutan utama dan destinasi popular bagi pelancong mahupun penduduk tempatan.
 
 
Taksim Square merupakan perhentian terakhir Tram. Tram ini akan melalui sepanjang Istiklal Street. Tram ini lebih kepada tarikan pelancong daripada untuk kegunaan sebagai pengangkutan.

 
 
Istiklal Street merupakan satu jalan yang terkenal yang merupakan kawasan pejalan kaki yang meriah, penuh dengan kedai-kedai (rangkaian antarabangsa), restoran, kafe, gedung pakaian, butik, kelab malam, bar dan pawagam.
  

Disini juga terletaknya Monumen Republik Turki yang direka oleh pemahat terkenal dari Itali, Pietro Canonica dan dirasmikan pada tahun 1928.

 
 
Beyoglu merupakan satu daerah dalam Istanbul, tradisinya bukan penempatan orang Islam. Beyoglu merupakan satu kawasan bergaya di Istanbul. Di daerah dipenuhi dengan rumah-rumah besar dan apartmen mewah gaya Eropah yang  sebahagian besar di diami orang-orang YunaniYahudi dan Armenia.

 
Makan Tengahari

Selepas bersiar-siar di Taksim Square dan Beyoglu, kami dibawa makan tengahari. Selepas makan tengahari, kami dibawa ke Masjid Suleymaniye untuk solat.

 
Masjid Suleymaniye


Masjid Suleiman telah dibina di atas perintah Sultan Suleiman dan dibina oleh arkitek Uthmaniyyah terkenal Mimar Sinan. Kerja-kerja pembinaan bermula pada tahun 1550 dan masjid siap dibina dalam tahun 1557. Masjid ini mempunyai empat menara sahaja.

 
 
Kami menunaikan solat jamak Zohor dan Asar disini. Selepas ini kami dibawa ke Grand Bazaar.


Grand Bazaar


Grand Bazaar merupakan pasar berbumbung terbesar di Turki.

 
 
 
 
 
 
Disisni terdapat pelbagai barangan seperti Karpet, piring Jubin dilukis dan  tembikar, barangan tembaga dan loyang, pakaian diperbuat daripada kulit, kapas dan bulu, seluar jean dan banyak lagi. Barang disini agak mahal jika dibandingkan dengan barang di Spice Market atau ditempat-tempat lain. Petua yang diberi jika ingin berbelanja disini, perlu tawar serendah mungkin dan jika mod penjual tidak elok, lebih baik beredar dari kedai tersebut.   
 

Tamat lawatan hari ke-5.


Aturcara Lawatan
 
Sila Klik ...
Umum
19-20 Mac 2013 - Hari Pertama dan Hari Ke-2
21 Mac 2013 - Hari Ke-3 (Bhg. 1)
21 Mac 2013 - Hari Ke-3 (Bhg. 2)
22 Mac 2013 - Hari Ke-4
23 Mac 2013 - Hari Ke-5
24 Mac 2013 - Hari Ke-6
25-26 Mac 2013 - Hari Ke-7 dan Hari Terakhir

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...