Oleh Chef Riz |
Bahan-bahan:
500g Beras Basmathi (direndam air 40 minit)
400ml Stok Ayam
200ml Susu Sejat
1\2 ekor ayam (dibersihkan)
2 sudu besar Rempah Briyani
60g minyak Sapi
60ml minyak New Vida
5 Cengkih
6 Buah Pelaga
4 Bunga Lawang
2 Kulit Kayu Manis
2 labu Bawang Besar (dihiris)
5 ulas Bawang Berah (dihiris)
4 ulas Bawang Putih (dihiris)
4cm Halia (dititik)
2 Batang Serai (dititik)
4 Daun Pandan (disiat & disimpul)
2 Biji Tomato (dicincang)
2 Sudu kecil Koma-Koma (direndam)
2 sudu besar air panas
60 ml Air Mawar
1\2 cawan Kismis Campuran
1\2 cawan Badam (dipanggang)
1 cawan Bawang Goreng
1\2 cawan Dadih Asli
1\2 biji Lemon (diambil kulit dan jusnya)
Sedikit Daun Ketumbar
Segengam kecil Daun Pudina
Sedikit Daun Pisang
Garam secukup rasa
Hidangan:
•1 sajian Kuzi Sendi kambing & Kofta Kambing.
•1 sajian Udang panggang berempah.
•Papadam.
•Raitha 'espuma'.
Cara-cara Penyediaan:
•Masukan dadih asli, rempah briyani, bawang goreng, bawang putih, halia, dan daun ketumbar, garan serta parutan lemon ke dalam pengisar makanan. Kisar hingga sebati.
•Panaskan minyak sapi dalam kuali. Ratakan ayam dengan garam dan lada hitam. Layurkan ayam diatas kuali hingga kuning keemasan tetapi hanya 3 suku masak. Alihkan kedalam pinggan,sapukan dengan pes rempah.
•Panaskan minyak sapi didalam periuk,tumis rempah 4 sekawan dan daun pandan hingga wangi, masukan bawang besar, merah, bawang putih dan halia.
•Goreng hingga kuning keemasan, kemudian masukan badam dan kismis dan buah tomato.
•Masukan beras dan kacau rata,kemudian tuangkan air rebusan dan susu.Tambahkan garam secukup rasa.
• Masak dengan api sederhana sambil dikacau hingga nasi menyerap hampir semua air dan mula kering.
•Renjiskan nasi dengan air mawar dan air koma-koma.
•Susunkan ayam diatas nasi, kemudian taburkan dengan daun pudina, daun ketumbar dan bawang goreng.
•Tutupkan dengan daun pisang, dan kemudian tudung periuk.
•Masak selama 25 minit lagi.
•Apabila nasi telah masak, hidangkan bersama lauk ayam Briyani dan sajian sampingan yang lain.
Sumber
Comments