Bil. | Perkara | Keterangan |
1 | Makan pelbagai jenis makanan mengikut pengambilan yang disarankan |
Tiada satu jenis makanan dapat membekalkan kesemua tenaga, nutrien dan komponen makanan berkhasiat yang kita perlukan. Jadi, amalkan diet seimbang dan berkepelbagaian yang merangkumi kelima-lima kumpulan makanan dalam Piramid Makanan Malaysia.
|
2 | Kekalkan berat badan dalam julat sihat |
Obesiti dan kekurangan berat badan boleh mengundang masalah kesihatan. Kekalkan berat badan sihat dengan makan secara setimpal dan tingkatkan aras aktiviti fizikal. Timbang berat badan secara kerap.
|
3 | Aktif secara fizikal setiap hari |
Ketidakaktifan secara fizikal boleh mengundang pelbagai penyakit kronik. Jadi, lakukan aktiviti fizikal dalam rutin harian anda (contohnya pilih untuk menaiki tangga daripada menggunakan lif dan berjalan ke meja rakan sekerja anda daripada menelefon). Berjalan
pantas setiap hari atau bersukan sekurangkurangnya 2 hingga 3 kali seminggu.
|
4 | Makan jumlah nasi dan produk bijirin lain (terutamanya bijian penuh) dan ubi-ubian secukupnya. |
Makanan ini membekalkan tenaga. Pilih bijian penuh atau tidak diproses (contohnya, nasi perang, roti penuh gandum dan bijirin sarapan)
untuk kesihatan sistem usus yang lebih baik di samping membantu mengurangkan risiko penyakit kronik.
|
5 | Makan banyak buah-buahan dan sayursayuran setiap hari |
Buah-buahan dan sayursayuran membantu melindungi anda daripada pelbagai penyakit kronik. Makan sekurang-kurangnya 3 hidangan sayur dan 2
hidangan buah setiap hari. Nikmatilah buah dan sayur yang berlainan pada setiap hidangan.
|
6 | Makan ikan, daging, ayam, itik, telur, kacang dan bijian secara sederhana |
Makanan ini membekalkan protein, pelbagai nutrien dan komponen makanan berkhasiat yang penting untuk kecergasan. Ikan dan kekacang
merupakan pilihan yang lebih sihat, jadikannya sebahagian daripada hidangan harian anda.
|
7 | Ambil susu dan produk tenusu yang mencukupi |
Susu merupakan makanan berkhasiat yang mengandungi pelbagai nutrien penting, termasuk kalsium. Kesemua individu patut mengambil susu dan produk tenusu setiap hari. Ambil yogurt, keju atau produk tenusu lain yang tanpa-laktosa sekiranya anda mengalami masalah toleransi laktosa.
|
8 | Hadkan pengambilan makanan tinggi lemak dan kurangkan lemak dan minyak dalam penyediaan makanan |
Lemak dan minyak membekalkan tenaga, asid lemak perlu dan membantu penyerapan vitamin larut lemak. Namun, pengambilan lemak secara berlebihan menyumbang kepada berat badan berlebihan. Hadkan juga pengambilan makanan tinggi kolesterol, lemak haiwan dan asid lemak trans.
Kesemua ini menyumbang kepada masalah jantung.
|
9 | Pilih dan sediakan makanan kurang garam dan sos |
Pengambilan natrium yang tinggi dikaitkan dengan tekanan darah tinggi dan pelbagai masalah berkaitan. Natrium didapati daripada garam dan sumber yang lain, contohnya makanan masin, sos dan perasa tertentu (contohnya belacan dan cincaluk). Jadi, hadkan pengambilan makanan ini dan kurangkan penggunaan garam.
|
10 | Ambil makanan dan minuman rendah gula |
Mengambil terlalu banyak gula boleh menyebabkan karies gigi dan menyumbang kepada berat badan berlebihan. Kurangkan pengambilan gula dalam makanan dan minuman anda dan jadikan produk rendah gula sebagai pilihan yang lebih sihat.
|
11 | Minum banyak air setiap hari |
Air membantu mengawal-atur suhu badan, mengekalkan jumlah darah, dan mengangkut nutrien dan bahan buangan dalam tubuh. Minum enam hingga lapan gelas air kosong setiap hari dan kekalkan pengambilan cecair daripada makanan dan minuman.
|
12 | Amalkan pemberian susu ibu secara eksklusif dari lahir hingga enam bulan dan terus menyusu sehingga berusia dua tahun |
Susu ibu adalah pemakanan paling baik untuk bayi dan turut membantu melindunginya dari pelbagai jangkitan. Pada masa yang sama, penyusuan susu ibu memberi manfaat kepada kesihatan para ibu dengan mengurangkan kehilangan darah ketika haid dan risiko kanser payudara dan ovari serta kemungkinan osteoporosis.
|
13 | Ambil makanan dan minuman yang selamat dan bersih |
Elakkan penyakit bawaan makanan dengan menyimpan dan menyediakan makanan dengan baik, memasak dengan sempurna dan mengendalikannya dengan bersih. Ketika membeli makanan terproses, periksa tarikh luput dan pastikan bungkusan tidak rosak. Apabila makan di luar, pilih kedai yang bersih.
|
14 | Gunakan maklumat pemakanan pada label makanan secara efektif |
Gunakan Panel Maklumat Pemakanan (Nutrition Information Panel, NIP)untuk memilih produk yang menepati keperluan anda. NIP menunjukkan jenis dan jumlah nutrien yang terkandung dalam sesejenis produk. Maklumat ini juga boleh digunakan untuk membuat perbandingan antara produk.
|
Alhamdulillah, syukur terhadap Allah, tercapai juga impian kami untuk bercuti di Korea Selatan. Percutian kami bermula 06 hingga 11 Februari 2014 ke Seoul dan sekitarnya. Kami menggunakan perkhidmatan agen pelancongan persendirian melalui carian di internet, Encik Nolharizat Othman. Beliau telah memberi perkhidmatan yang baik sepanjang kami di Korea Selatan. Penginapan Penginapan popular dikalangan pelancong luar adalah di Guesthouse . Geusthouse mempunyai berbagai saiz dan harga. Ia bergantung kepada pelancong atau pengunjung untuk menyewanya. Di Seoul, kami menginap di Ines Inn di kawasan Iteawon. Ines Inn merupakan tumpuan rakyat Malaysia yang menghujungi Seoul. Ines Inn merupakan sebuah apartment yang mempunyai pelbagai saiz. Untuk ke sini, kita perlu mendaki bukit yang agak curam, jika kaki tidak kuat, masalah sikit untuk ke sini. Penginapan kami ini ditempah dan diuruskan oleh pemandu pelancong kami. Guesthouse kami mempunyai tiga bilik serta ruang tamu. Di sini t...
Comments