LEGENDANYA bermula pada abad ke-9 di Ethiopia apabila seorang pengembala kambing mendapati kambing miliknya memberikan riak luar biasa sebaik saja selepas meragut buah kopi di sebuah ladang. Patutlah ramai yang setuju, kopi adalah jamu paling mujarab dan ringkas untuk berjaga malam ataupun sebagai pengganti pil supaya kelihatan cergas sentiasa. Kini selepas sekian lama sebati sebagai minuman pagi kepada masyarakat seluruh dunia, kopi dipelbagaikan lagi dengan hadirnya beraneka rasa, sama ada yang pekat, manis, berkrim atau dikisar dengan ketulan ais. Semuanya berasaskan biji kopi dari spesis arabica dan rabusta.
Maka lahirlah, lambakan kedai kopi moden atau kafe kontemporari di persisiran jalan atau di dalam premis membeli-belah yang sekali gus berjaya mengundang minat generasi muda untuk bertandang. Mengalahkan golongan tua yang suka bertenggek di kedai kopi, muda mudi hari ini juga tidak kurang hebatnya. Seolah-olah kafe berkenaan sudah menjadi rumah kedua mereka. Tapi apa yang dihirupnya sama saja, iaitu minuman berasaskan kopi. Cuma yang membezakannya ialah faktor lokasi, suasana sekeliling, reka bentuk dan hiasan dalamannya. Malah ada yang klasifikasikan sebagai hight standard, mungkin kerana harganya lebih mahal berbanding secangkir kopi kedai kopi biasa.
Budaya meminum kopi di kedai kopi atau kafe kontemporari sebenarnya mula wujud sejak abad ke-9 lagi iaitu ketika kopi mula di bawa atau diperkenalkan masayarakat dunia Islam di Parsi, Timur Tengah dan Afrika Selatan. Budaya ini kemudiannya menjadi semakin popular di Amerika Syarikat pada akhir 80-an dengan wujudnya pelbagai kedai kopi moden yang membolehkan pelanggan membuat pelbagai seleksi kopi, sama ada untuk diminum di situ atau bawa pulang. Tabiat meminum kopi seseorang individu dapat dipastikan ketika berusia antara 16 hingga 18 tahun. Bagaimanapun ia boleh tumbuh lebih awal jika ada ahli keluarga terdekat yang mengamalkan tabiat itu.
Bagaimanapun, tidak semua individu yang meminati minuman mengandungi kafein tinggi ini. Alasannya mungkin kerana tidak sanggup berhadapan masalah ketagihan atau kesukaran tidur selepas menghirup beberapa teguk minuman berkenaan.
Budaya meminum kopi di kedai kopi atau kafe kontemporari sebenarnya mula wujud sejak abad ke-9 lagi iaitu ketika kopi mula di bawa atau diperkenalkan masayarakat dunia Islam di Parsi, Timur Tengah dan Afrika Selatan. Budaya ini kemudiannya menjadi semakin popular di Amerika Syarikat pada akhir 80-an dengan wujudnya pelbagai kedai kopi moden yang membolehkan pelanggan membuat pelbagai seleksi kopi, sama ada untuk diminum di situ atau bawa pulang. Tabiat meminum kopi seseorang individu dapat dipastikan ketika berusia antara 16 hingga 18 tahun. Bagaimanapun ia boleh tumbuh lebih awal jika ada ahli keluarga terdekat yang mengamalkan tabiat itu.
Bagaimanapun, tidak semua individu yang meminati minuman mengandungi kafein tinggi ini. Alasannya mungkin kerana tidak sanggup berhadapan masalah ketagihan atau kesukaran tidur selepas menghirup beberapa teguk minuman berkenaan.
Adakah kopi baik atau buruk untuk kesihatan?
Hakikatnya ia terpulang kepada pilihan kita.
Menambah tenaga
Kopi dikatakan berguna untuk menambah tenaga dan membuatkan orang terjaga daripada ngantuk. Kandungan utama dalam kopi adalah kafein, yang berfungsi sebagai perangsang susunan saraf pusat (otak), sistem pernafasan, serta sistem pembuluh darah dan jantung. Sebab itu tidak hairan setiap kali kita minum kopi dalam jumlah yang sederhana (1 - 3 cawan), tubuh kita terasa segar, daya berfikir lebih cepat, tidak mudah penat dan mengantuk.
Kafein sering kali dijadikan salah satu bahan pelengkap ubat sakit kepala. Ini kerana kafein memiliki kemampuan menyempitkan pembuluh darah ke otak sehingga pelebaran pembuluh darah di daerah otak yang merupakan penyebab sakit kepala berkurangan
Mengurangkan lemak
Lebih menarik, kafein dikatakan dapat menyusutkan lemak. Secara psikologi, tubuh badan yang gemuk kurang mampu membakar lemak ketika bersukan berbanding mereka yang bertubuh normal. Hasilnya, badan akan membakar karbohidrat sebagai sumber tenaga, sehingga kadar gula darah cepat merosot. Sebab itulah orang gemuk rasa lapar berlebihan setelah bersukan atau bersenam dan akhirnya cenderung makan lebih banyak. Dengan minum tiga cawan kopi, tubuh mereka akan bertindak balas untuk membakar lebih banyak lemak. Kafein membantu memecah lemak menjadi sumber tenaga sedia guna. Perkara ini mendorong badan lebih banyak memanfaatkan lemak, sehingga pembakaran karbohidrat menjadi lebih terbatas. Yang perlu diperhatikan kandungan gula dalam kopi terkawal.
20 Kebaikan Kesihatan dari Kopi.
1. Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung sebanyak 25% untuk Perempuan
2. Mengurangkan Risiko Diabetes sebanyak 60%
3. Mengurangkan Risiko Demensia sebanyak 65%
4. Mengurangkan Risiko Kanser Usus sebanyak 50%
5. Menurunkan Risiko Kanser Prostat
6. Menurunkan Risiko Penyakit Alzheimer sebanyak 65%
7. Menurunkan Risiko Sirosis sebanyak 80%
8. Mengurangkan Risiko Batu Hempedu hampir 50%
9. Mengurangkan Risiko Stroke sebanyak 43% untuk Perempuan
10. Mengurangkan Risiko Penyakit Parkinson sebanyak 80%
11. Menurunkan Risiko Melakukan Bunuh Diri sebanyak 60% untuk Perempuan
12. Paras Antioksidan Tinggi\
13. Sentiasa Membuat Kita Segar dan Sedar
14. Melindungi Anda dari Kesejukan
15. Bantuan Asma
16. Bantuan Sakit Kepala
17. Bantuan Sakit
18. Meningkatkan Suasana
19. Meningkatkan Athleticism
20. Mencegah Gigi berlubang
Semua bahan di laman web ini disediakan untuk maklumat sahaja dan tidak boleh ditafsirkan sebagai nasihat atau arahan perubatan.
Sumber : Utusan Malaysia ,Blog.701panduan.com
Comments
LF tak minat kopi tetapi masih boleh minum.Tak tahu mengapa? Mungkin berpunca ibu bapa jarang sekali menyediakan minuman kopi di rumah. Biasanya minum teh (teh o atau teh tarik atau milo). Jadi bila baca entri sdr tentang khasiat kopi, maka terasa rugi diri ini.