BAHAN-BAHAN
5 biji peria katak ~ belah 2 , buang bijinya dan hiris 1/2 inc, gaul garam ketepikan
8 ekor udang ~ buang kepala kalau nak bunag kulit pun boleh
1 batang serai ~ di titik
1 cawan santan dari 1/2 biji kelapa
5 biji cili padi merah ~ untuk hiasan
BAHAN KISAR
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inc halia
10 biji cili padi hijau ~ ikut kepedasan
1 inc kunyit hidup
CARA MEMASAK
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga harum
- Masukkan udang dan masak, jika kering tambah sedikit airmasukkan santan dan perasakan dengan garam
- Akhir sekali peria yang kita dan gaul garam di cuci dengan air dan bilas bersih, toskan
- Masukkan peria yang dah di cuci bersih
- Masukkan juga cili padi untuk hiasan
- Biar merenih sekejap tutup api dan hidangkan
Kredit : azlitamasammanis.com
Comments