Bahan-bahan (cukup untuk 16 biji takoyaki)
150 gram tepung gandum
25 gram potato starch
1 biji telur
200 ml susu segar
200 ml air
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk pati ikan bilis
1 sudu teh garam
2 batang lidi sate
I. Cara-cara
Bancuh semua bahan dan biarkan seketika.
Kobis - cincang halus
Daun bawang - potong
Isi udang/sotong/sosej atau cheese
Bonito flake
Mayonis
Sos kicap
Campuran kicap manis,
1 sudu besar hoisin sos dan seasoning
1 sudu besar hoisin sos dan seasoning
II. Cara-cara
1.Panaskan acuan takoyaki. Masukken sedikit minyak.
2.Bila panas,masukkan adunan tepung sebanyak separuh acuan.
Kemudian masukkan udang/sotong.
3.Taburkan daun kobis dan daun bawang.
4.Penuhkan acuan dengan adunan tepung,biar hingga melimpah ruah.
5.Balikkan adunan dengan 2 batang lidi.
6.Letakkan sedikit minyak ke atas takoyaki,sambil terus memusingkan takoyaki dengan lidi sate hingga masak sekata.
7.Masukkan ke dalam pinggan,tuangkan sos,mayonis dan tabur bonito flake ke atasnya.
Sumber :
Facebook - Buku Resepi
Oleh : Faizlinda Yacob
www.facebook.com/bukuresepi
Comments