Thursday, August 7, 2014

RESEPI : TAKOYAKI


Bahan-bahan (cukup untuk 16 biji takoyaki)

150 gram tepung gandum
25 gram potato starch
1 biji telur
200 ml susu segar
200 ml air
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk pati ikan bilis
1 sudu teh garam
2 batang lidi sate

I. Cara-cara

Bancuh semua bahan dan biarkan seketika.
Kobis - cincang halus
Daun bawang - potong
Isi udang/sotong/sosej atau cheese Bonito flake
Mayonis
Sos kicap
Campuran kicap manis,
1 sudu besar hoisin sos dan seasoning

II. Cara-cara
1.Panaskan acuan takoyaki. Masukken sedikit minyak.
2.Bila panas,masukkan adunan tepung sebanyak separuh acuan.
   Kemudian masukkan udang/sotong.
3.Taburkan daun kobis dan daun bawang.
4.Penuhkan acuan dengan adunan tepung,biar hingga melimpah ruah.
5.Balikkan adunan dengan 2 batang lidi.
6.Letakkan sedikit minyak ke atas takoyaki,sambil terus memusingkan takoyaki dengan lidi sate hingga masak sekata.
7.Masukkan ke dalam pinggan,tuangkan sos,mayonis dan tabur bonito flake ke atasnya.




Sumber :
Facebook - Buku Resepi
Oleh : Faizlinda Yacob
www.facebook.com/bukuresepi

2 comments:

Wawa said...

Takoyaki memang TERBAEKKK!! Tapi kalau susah2 sangat nak cari dapur takoyaki & bahan-bahan kering utk masak Takoyaki,skrg dh ada org jual secara online jenis set macam sushi kit tu.Brand Mamy Aimi.cuba google www.mamyaimi.com.my @ whatsapp 0136012797

Melody Stringer said...

padahal gampang ya buatnya, bahannya pun mudah. koq di mall2 mahal banget ya

Nonton film box office

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...