Thursday, February 20, 2014

05-06 Feb 2014 - Lawatan Hari Pertama di Seoul


05 Feb 2013 merupakan persiapan terakhir kami untuk melancong ke Korea Selatan. Selepas solat Maghrib, kami menaiki Naza Ria kami menuju ke LCCT. Penerbangan ke Korea Selatan, kami menggunakan AirAsia X dimana tiket telah kami beli pada bulan Disember 2013.

Waktu berlepas jam 1.00am (06 Feb 2014), Penerbangan ke Incheon International Airport, Seoul mengambil masa lebih kurang 6 jam 30 minit. 


Kami tiba di Incheon International Airport jam 8.30 pagi waktu Korea. Perbezaan waktu antara Korea dengan Malaysia adalah 1 jam, waktu Korea cepat daripada Malaysia.Dari Airport, kami perlu menaiki keretapi Airport ke Terminal Ketibaan. Setibanya di Terminal Ketibaan, selepas menuntut bagasi, kami disambut oleh agen pelancongan kami, Pertama kami diberi Kad T-Money setiap seorang. Kad ini digunakan untuk perkhidmatan pengangkutan di Seoul, samada keretapi bawah tanah (subway) dan bas.


Dari Airport, kami menaiki subway ke Seoul, ke penginapan kami yang telah ditempah oleh agen pelancongan kami. Kami mengambil masa selama 1 jam untuk sampai ke stesen Noksapyeong, stesen yang paling hampir dengan penginapan kami iaitu Ines Inn.

Gambar sebaik saja keluar dari Stesen Noksapyeong


Dari Stesen Noksapyeong, kami terpaksa  mengusung beg dan berjalan menuju ke penginapan kami sejauh lebih kurang 50 meter. Menambah masalah kami, kami terpaksa mendaki bukit untuk sampai Ines Inn. Melancong di Korea menjadi cabaran kerana terlampau banyak berjalan kaki. Bagi mereka yang bercadang untuk melawat Korea, disarankan membuat latihan berjalan sebelum pergi. 

Tiba di Ines Inn, tempat penginapan kami sepanjang percutian di Seoul. Kami berehat sejenak.


NAMSAN - N SEOUL TOWER


Selepas solat Zohor, kami mulai bergerak untuk mulakan program lawatan kami di Seoul, Agenda pertama. lawatan ke Namsan, sebuah bukit di mana terdapat menara pemancar komunikasi iaitu N Seoul Tower. Untuk ke Namsan, kami menggunakan perkhidmatan bas.
N Seoul Tower terletak di Gunung Namsan menawarkan pemandangan panorama bandar, dan telah menjadi simbol Seoul sejak ia mula dibuka kepada orang ramai pada tahun 1980.
Disini terdapat pohon yang dbina atas pelbagai jenis mangga yang dikunci sebagai tanda cinta bagi pasangan yang melawat menara ini.


Persekitaran menara ini dijadikan tempat persembahan budaya dengan pelbagai persembahan, filem, pameran serta restoran mewah dan kedai makanan ringan.

Seafood Fried Rice


Selepas melawat N Seoul Tower, kami pergi ke Myeomg-dong untuk mencari makanan. Kami singgah di sebuah restoran yang menyediakan nasi goreng seafood. Penyediaan istimewa dimana mereka memasak/mengoreng nasi dihadapan kita.

Seoul Central Masjid

sunber : www.beautifulmosque.com

Selepas makan, kami pergi Seoul Central Masjid. Kami sempat mendirikan solat Maghrib dan Isyak di masjid ini.Seoul Central Masjid ini dibina pada tahun 1976 di Iteawon merupakan masjid yang pertama dibina di Korea Selatan.  Ia terletak di kawasan Hannam-dong, Yongsan-gu. 
Tingkat satu mempunyai bilik dan pejabat Persekutuan Muslim Korea, di tingkat dua adalah musalla lelaki (dewan sembahyang) dan di tingkat tiga adalah musalla wanita (dewan sembahyang).Dari masjid, kami berjalan kaki untuk pulang ke tempat penginapan. Sepanjang jalan menuju ke jalan besar terdapat banyak restoran halal dan mini market yang diusahakan oleh orang Islam. Kami singgah sebentar di mini market dan membeli sedikit makanan untuk sarapan esok hari.

Klip video


Gambar Kenangan

Tamat lawatan hari pertama.Kembali ke - Percutian Musim Sejuk, Seoul, Korea Selatan (sila klik)


Aturcara Lawatan

05-06 Feb 2014   - Hari Pertama  

07 Feb 2014        - Hari Kedua      (sila klik)

08 Feb 2014        - Hari Ketiga      (sila klik)

09 Feb 2014        - Hari Keempat  (sila klik)

10 Feb 2014        - Hari Kelima     (sila klik)

11 Feb 2014        - Hari Terakhir    (sila klik)


1 comment:

azlia aziz said...

salam encik norizan, sepanjang encik berada di korea adakah encik sekeluarga melakukan solat jamak @ solat secara biasa sahaja.tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...