Saturday, February 22, 2014

07 Feb 2014 - Lawatan Hari Kedua di Seoul07 Feb 2014 - Hari kedua kami di Seoul. Tepat jam 8.30 pagi, kami telah bersiap-siap untuk lawatan hari kedua. Waktu sebegini, kebanyakan warga Korea telah pun pergi kerja.


Dari penginapan, kami terpaksa menempuh perkara ini, menuruni bukit yang curam. Kepenatan mendaki semalam masih terasa tetapi apabila rasa keseronokan, hilang seketika kepenatan itu.


Seoul Bukchon Hanok VillageHanok adalah rumah tradisional Korea. Kira-kira 30 tahun yang lalu, terdapat lebih 800,000 hanok di Seoul, tetapi hari ini hanya 12,000 kekal dengan 900 tertumpu di Seoul Bukchon Hanok Village. Perkampungan tradisional Korea ini terletak di antara bangunan-bangunan tinggi dan moden. Rumah-rumah di sini mengikut pelbagai kelas sosial, kedudukan dari petani hingga kepada raja. Lokasinya mencerminkan pandangan neo-Konfusianisme, mengenai dunia dan alam semula jadi, semasa Dinasti Joseon.Semasa Dinasti Joseon, Seoul mempunyai dua perkampungan iaitu perkampungan utara dan perkampungan selatan. Perkampungan selatan terdiri daripada rumah-rumah yang di diami oleh pegawai berpangkat rendah, manakala perkampungan utara yang dipanggil Bukchon, dibina antara istana Gyeongbukgung dan istana Changdeokgung, adalah rumah-rumah pegawai-pegawai istana dan pegawai berpangkat tinggi.
Kebanyakan Hanok berstruktur satu tingkat yang diperbuat daripada tanah liat, kayu dan batu manakala bumbung jubin melengkung dipanggil Giwa. Hari ini, terdapat kira-kira 2,300 rumah di Seoul Bukchon Hanok Village, tetapi pada hari hanya terdapat tidak lebih daripada 30 villa di sini.Kampung tradisional ini terdiri daripada banyak lorong-lorong dan dipelihara untuk menunjukkan persekitaran bandar yang berusia 600 tahun. Kini ia digunakan sebagai pusat budaya tradisional dan restoran Hanok, membolehkan pengunjung untuk mengalami suasana Dinasti Joseon. Berjalan-jalan melalui lorong-lorong sempit Bukchon akan membawa keseronokan.


Gyeongbokgung Palace


Gate Gwanghwamun
Dibuka dari pukul 9.00pagi hingga 6.00 petang tetapi kena masuk sebelum pukul 4.00 petang. Tutup pada hari Selasa setiap minggu.

Heungnyemun (Gate)
Gyeongbokgung Palace atau Gyeongbok Palace adalah istana yang terletak di utara Seoul, Korea Selatan. Mula dibina pada 1395, kemudian dibakar dan ditinggalkan selama hampir tiga abad, dan kemudian dibina semula pada tahun 1867, ia merupakan istana utama dan terbesar daripada  lima Istana Utama yang dibina oleh Dinasti Joseon. Gyeongbokgung dibina tiga tahun selepas Dinasti Joseon diasaskan dan ia berkhidmat sebagai istana utama. Berlatar belakang Gunung Bugaksan dan Gate Gwanghwamun merupakan pintu masuk utama ke istana.

Geunjeongmun (Gate) 
Yeongjegyo (Bridge)
Geunjeongjeon Hall
Geunjeongjeon Hall
Gangnyeongjeon Hall, adalah sebuah bangunan yang digunakan sebagai kuarters utama tempat tinggal raja. Pertama dibina dalam tahun 1395, tahun yang keempat dari Raja Taejo, bangunan ini mempunyai ruang katil raja.

Gyeonghoeru Pavilion
Gyeonghoeru Pavilion, sebuah dewan yang digunakan untuk majlis jamuan santapan negara yang penting dan istimewa semasa Dinasti Joseon.

 Hyangwonjeong Pavilion
Hyangwonjeong Pavilion merupakan bangunan kecil dua tingkat bentuk heksagon dibina di sekitar tahun 1873 atas perintah Raja Gojong apabila kediaman Geoncheonggung dibina ke utara dalam Gyeongbokgung. 
Kami sempat melihat upacara persembahan pertukaran pengawal gate Gwanghwamun, pintu masuk Gyeongbokgung Palace. Pengawal-pengawal ini mengenakan pakaian seragam pengawal dan senjata serta aksesori tradisional untuk menarik perhatian mereka yang lalu lalang, terutama pelancong asing. Peristiwa upacara tradisional di dalam sebuah bandar besar seperti Seoul amatlah sukar tetapi rakyat dan pelancong benar-benar menikmati dan menyukainya. Ia berlaku setiap hari kecuali hari Selasa.


National Folk Museum


National Folk Museum Korea, di Seoul, adalah institusi utama khusus untuk menyampaikan cara hidup dan budaya rakyat Korea.Ditubuhkan pada tahun 1945, terutamanya memberi tumpuan kepada penyelidikan eksklusif pada cerita rakyat Korea serta perolehan, pemuliharaan dan pameran artifak yang berkaitan dengan kehidupan rakyat Korea.


Muzium ini adalah satu-satunya muzium negara ditumpukan kepada sejarah kehidupan tradisional, dan kebanyakan koleksi ini adalah berkaitan rapat dengan rutin harian dan pekerjaan rakyat Korea pra-moden.


Dewan Sejarah King Sejong
Selepas melawat Istana Gyeongbokgung dan Muzium Rakyat Korea, kami berjalan di dataran Gwanghwamun Square untuk menuju ke Dewan Sejarah King Sejong dan Laksaman Yi Sun-shin.

King Sejong
Raja Sejong, raja ke-4 Dinasti Joseon (1397-1450, bertahan 1418-1450) adalah bertanggungjawab untuk beberapa pencapaian yang paling cemerlang dalam sejarah Korea, termasuk kewujudan Hangeul (Abjad Korea) dan kemajuan yang besar dalam bidang sains, budaya, seni dan politik. Di sebalik Patung King Sejong di Gwanghwamun Square menempatkan Dewan Pameran Kisah Raja Sejong, yang menerangkan beberapa sumbangan yang paling hebat seorang raja kepada pembangunan negara Korea.

Laksamana Yi Sun-Shin
Patung Laksamana Yi Sun-Shin telah didirikan di hadapan Gwanghwamun Square pada 27 April 1968, untuk menghormati semangat yang berani dan kepimpinan Laksamana. Pada 17 meter, patung gangsa berdiri tegak dengan pedang di tangan kanannya, yang mewakili perlindungan dan patriotisme. Di hadapan patung itu adalah sebuah kapal penyu kecil yang dibina oleh Laksamana, dan pada setiap penjuru depan, dua gendang digunakan untuk meningkatkan semangat tentera akan ke medan perang.


Sementera menunggu giliran untuk menonton cerita Laksamana Yi Sun-shin, pelawat digalakkan mencuba menulis nama dalam tulisan Hangeul yang diperkenalkan oleh King Sejong. Hasil tulisan itu boleh dibawa balik sebagai cenderahati dan boleh dipamerkan di dinding ruang dewan tersebut.


Tayangan filiem pendek kehebatan Laksamana Yi Sun-shin dalam bentuk 4D. Cerita mengisahkan kehebatan Laksamana Yi Sun-shin mengetuai tentera laut Korea berperang menentang tentera laut Jepun dalam bentuk animasi dengan kesan 4D. Cerita ini mengambil masa selama lebih kurang 15 minit. 


Cheonggyecheon StreamAliran sungai Cheonggyecheon dahulu hanya seperti sungai terbiar, kini pada  tahun 2005, ia telah dibaik-pulihkan dan berubah menjadi syurga keindahan alam semula jadi di tengah-tengah kesibukan kehidupan bandar. Ia kini digelarkan Cheonggyecheon Stream.

Jambatan Narae, menyatakan rama-rama dalam penerbangan, dan Jambatan Gwanggyo, yang melambangkan keharmonian yang lalu dan akan datang, merupakan dua daripada lebih dua puluh jambatan indah yang menyeberangi sungai ini. 'Rhytam Wall Stream', yang dipenuhi dengan marmar halus, ukiran, dan bangunan batu, Palseokdam, menghiasi Cheonggyecheon Stream .

Grilled Fish Street in Dongdaemun Market


Lorong Grilled Fish di Dongdaemun adalah lorong kecil berhampiran Sungai Cheonggyecheon dan dipenuhi dengan beberapa restoran sama menjual menu ikan bakar. Kita hanya perlu memilih mana-mana restoran dan titik untuk ikan yang anda mahu. Ikan ini akan dihidangkan dengan nasi bersama sayur-sayuran.
Selepas makan ikan bakar, kami berangkat pulang.Tamat lawatan hari kedua.Kembali ke - Percutian Musim Sejuk, Seoul, Korea Selatan (sila klik)


Aturcara Lawatan

05-06 Feb 2014   - Hari Pertama   (sila klik)

07 Feb 2014        - Hari Kedua    

08 Feb 2014        - Hari Ketiga      (sila klik)

09 Feb 2014        - Hari Keempat  (sila klik)

10 Feb 2014        - Hari Kelima     (sila klik)

11 Feb 2014        - Hari Terakhir    (sila klik)1 comment:

Cekgu Sky said...

Assalamualaikum tuan, boleh beri contact no pelancong persendirian tuan tu?
tkasih!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...