BAHAN-BAHAN:
Bahan-bahan untuk A:
1 cawan gula merah
1 cawan gula putih
2 cawan air
1 helai daun pandan
Bahan-bahan untuk B:
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi kayu
3 cawan air
2 sudu besar bancuhan air kapur
Bahan-bahan untuk C:
1 biji kelapa parut
sedikit garam
Cara Penyediaan:
- Carikkan daun pandan dan simpul. Masak kesemua bahan-bahan A dan tapis.
- Dalam mangkuk berasingan, masukkan kesemua bahan-bahan B. Tuang bahan-bahan A yang dimasak tadi dan kacau sebati.
- Dalam loyang, tuang adunan sehingga 3/4 penuh dan kukus selama 25-30 minit.
- Angkat dan sejukkan adunan kuih sepenuhnya sebelum potong.
- Gaul kesemua bahan-bahan C dan salutkan kepada adunan kuih yang sudah dipotong.
- Tudung pengukus hendaklah dibalut dengan kain supaya air kukusan tidak menitis ke dalam kuih.
- Boleh juga gantikan gula merah dengan kepingan gula melaka atau dicampurkan keduanya, asalkan anggarannya adalah sebanyak satu cawan.
Sumber :
Resipi Che Nom
Comments