Belangkas
Belangkas ialah sejenis haiwan yang hidup di laut masin dan sedikit di paya air tawar. Belangkas mudah ditangkap di tepi-tepi pantai kerana tidak menggigit.
Belangkas adalah dari keluarga Limulidae. Nama saintifik belangkas yang hidup di pinggir pantai ialah tachypleus gigas dan yang ditemui di kawasan paya ialah carcinoscorpius rotundicauda.
Haiwan ini merupakan artropod laut yang bentuk badannya mirip kepada 'ketopong besi' tentera dan juga mempunyai ekor yang panjang dan tajam. Ia boleh mencapai saiz sehingga 51 cm (20 inci). Mana-mana anggotanya yang putus boleh tumbuh semula dan ia juga mempunyai sistem keimunan yang menakjubkan.
Pakar Haiwan Hidupan Air menyatakan bahawa belangkas adalah haiwan yang hidup di laut dalam dan hanya naik ke pantai untuk bertelur. Ia adalah sejenis haiwan satu alam yang hidup di laut masin dan sedikit di paya air tawar dan ia tidak boleh kekal hidup di darat kerana bernafas menggunakan insang.
Peribahasa dalam Masyarakat Melayu
'Macam belangkas' bermaksud lelaki dan perempuan yang bergerak bersama-sama ke mana-mana sahaja. Peribahasa ini diungkap dari kehidupan yang biasa ditemui belangkas di laut cetek dalam keadaan berdua-dua iaitu seekor jantan dan seekor betina.
Hukum Memakan Daging/Isi Belangkas dan Telurnya
Tiada nas qati’e yang mengharamkan manusia memakan belangkas. Jumhur Ulama’ yang menyatakan bahawa haiwan yang tinggal di dalam laut semata-mata dan tidak boleh hidup tanpa air adalah halal dimakan, maka hukum memakan daging/isi dan telur belangkas adalah diharuskan.
Sumber : eFatwa JAKIM
Masakan Belangkas.
Masyarakat Melayu dulu-dulu banyak menyediakan masakan asam pedas dan sambal tumis belangkas. Ia bukan sesuatu yang mudah kerana belangkas terdapat sejenis toksin yang boleh memberikan ketidakselesaan kepada pemakanya dengan merasa mabuk dan hanya bahagian tertentu sahaja boleh dimakan. Ia juga boleh dimakan dengan hanya memanggang atau membakar sahaja.
Resipi Belangkas Goreng Bercili
BAHAN – BAHAN :
1 ekor belangkas – dipotong di bersihkan dan di rebus
2 biji telur ayam
1 sudu teh kicap cair
1 sudu teh gula
2 tangkai daun bawang - untuk hiasan
1/2 biji bawang besar - di cincang
2 ulas bawang putih
1 biji cili merah
10 sudu cili kering kisar
1/2 sudu teh serbuk kari
sedikit minyak masak
sedikit garam
CARA MEMBUATNYA :
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan cincang hingga naik bau
2. Masukkan cili kisar,serbuk kari,kicap cair dan bahan perasa
3. Tumis hingga terbit minyak,dan masukkan belangkas serta telur yang telah dipukul
4. Biarkan beberapa minit sehingga masak
5 .angkat dan hidangkan
Nilai Perubatan dan Komersil
Belangkas mempunyai potensi pasaran besar terutama dalam bidang perubatan menerusi pengambilan darahnya yang bernilai tinggi. Darah
berwarna biru dari belangkas berharga RM17,500 (USD5,000) seliter di Amerika Syarikat. Untuk mendapat satu liter darah biru, nelayan perlu menangkap 115 ekor belangkas bersaiz kecil di Semenanjung Malaysia. Darah biru belangkas disedut keluar tanpa perlu membunuh belangkas tersebut. Bahan dalam badan belangkas boleh digunakan untuk mengesan virus, bakteria dan toksin. Kit anti-toksin menggunakan belangkas telah berkembang di Eropah, Amerika Syarikat, Jepun dan Asia Barat sejak 1988.
Minyak Belangkas Pembuka Selera Ikan
Apabila ditanak belangkas akan mengeluarkan minyak berwarna hitam atau kekuningan. Beberapa titik minyak berbau seakan minyak tar itu apabila digaul dengan dedak dinding atau dedak ayam dipercayai menaikkan aroma hingga membuka selera patin, rohu, jelawat dan lampam.
Dedak gaul minyak belangkas ini cepat merangsang deria ikan berbanding cecair perasa pandan, strawberry, oren dan sebagainya. Minyak belangkas ini boleh didapati di kebanyakan kedai pancing dan dijual sekitar RM10 hingga RM15 sebotol.
Sumber : Internet
Sumber : Internet
Comments