Sunday, September 21, 2014

RESEPI : DAGING DENDENG



Bahan-bahannya ;

 Bahan A
1 kilo daging lembu dipotong sederhana besar

Bahan B
4 biji bawang besar
7 ulas bawang putih
1 inci halia
sedikit kulit kayu manis
3 biji bunga lawang

Bahan C
3/4 cup kicap lemak manis
gula
garam
7 helai daun limau purut diramas2
3 batang serai dititik
2 sudu cili kisar bergantung kepedasan yang anda suka..dendeng ni tak pedas sangat
1/2 sudu kecik pes asam jawa

Bahan D 
air rebusan daging


Cara-caranya

Bahan B di mayang halus kecuali kulit kayu manis dan bunga lawang.
Panaskan minyak dalam kuali dan goreng hingga keemasan angkat dan toskan minyak ...bawang goreng ni..lagi banyak lagi sedap

Bahan A direbus sehingga daging lembut...tapi jangan empuk sangat nanti masa nak tumbuk daging tu relai/hancur pulak.

*air rebusan jangan dibuang
*daging yang direbus tadi dipotong nipis dan tumbuk (rujuk gambar) guna lesung batu buat sampai habis (rujuk gambar)



*goreng daging yang telah ditumbuk ni seketika, jangan lama sangat.. sekejap je, guna minyak goreng bawang tadi angkat dan toskan

Sekarang guna kuali yang sama cuma letakkan dalam 3 sudu besar minyak masak
- tumis cili merah kisar , daun limau purut, serai ... tumis hingga pecah minyak
- tambah sedikit garam dan gula..garam ni agak-agak la ye jangan banyak sangat nanti masin pulak

bila sejuk..
*kemudian taruk kicap manis tadi dan pes asam jawa..
dan taruk bahan D dalam 5 senduk.. 
*taruk bahan A iaitu daging goreng tadi..kacau dan tutup dengan penutup, biar air tersebut agak-agak kering 
*kemudian taruk bahan B pula.. kacau lagi..kalau nampak kering sangat tambah air rebusan daging sikit...rasa kalau tawar tambah garam... siap..

...selamat mencuba.




1 comment:

Melody Stringer said...

denden emang the best dehhh, nyummyyyyy~~

Download film gratis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...