Saturday, November 1, 2008

Ziarah & Umrah 2008


Saya bersama isteri telah selamat mengerjakan ziarah dan umrah pada 27 Ogos 2008 hingga 10 September 2008. Kami berangkat dari tanah air ke Cairo, Mesir pada malam 27 Ogos 2008 dan selamat tiba di Cairo jam 6.00 pagi waktu Cairo. Kami berada di Cairo selama dua hari satu malam. Di Cairo, kami dibawa menziarahi tempat-tempat bersejarah seperti Masjid Marmar, Makam Imam Syafie, Piramid, Cruise di Sungai Nil dan Kilang Kristal.


29 Ogos 2008 - Bertolak ke Madinah. Kami menziarahi Makam Nabi Muhammad S.A.W serta Makam Syaidina Abu Bakar dan Syaidina Umar. Bersolat di Masjib Nabawi. Kami juga dibawa menziarahi beberapa masjid serta tempat bersejarah.


Malam pertama ramadhan, kami masih di Madinah dan berpeluang menunaikan solat tarawih di Masjid Nabawi. Keesokan hari, kami dibawah menziarah beberapa tempat seperti Bukit Huhud dan Pasar Kurma sebelum bertolak ke tempat miqat untuk mengerjakan umrah di Mekah.


Kami berangkat pulang ke tanah air pada 9 September 2008. Semoga ibadat umrah kami diterimah Allah. Kami berharap akan dapat menjejakkan kaki lagi ke tanah suci untuk menunaikan umrah dan haji.


.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...