Saturday, October 18, 2014

Soal Jawab HAJI (Soalan 66, 67 dan 68)

Soalan 66 :

Semasa di miqat, seseorang hanya niat ihram sahaja tanpa menentukan haji atau umrah. Yang mana satu hendak dibuat?

Jawapan :

Senang cerita, kalau bukan bulan haji maka ihramnya menjadi ihram umrah. Contohnya ihram dalam bulan Muharam, Safar, Rejab, Ramadahan dan sebagainya. Namun jika dalam bulan haji iaitu bulan Syawal, Zulkaedah dan awal Zulhijah, maka seseorang bebas menentukan ihramnya untuk haji atau umrah. (Tidak semestinya menjadi haji secara automatik kerana umrah pun boleh dibuat juga dalam bulan haji.)Soalan 67 :

Cadang hendak buat haji Ifrad. Tapi sampai di sana kesihatan terganggu. Hari Wukuf lambat lagi. Macam mana jalan keluarnya?

Jawapan :

Tips mudahnya ialah ihram bersyarat. Contohnya ihram haji tetapi kalau rasa sakit, maka ihram haji bertukar menjadi umrah.

Kira-kira niat begini : "Sahaja aku mengerjakan haji dan berihram dengannya kerana Allah. Jika sakit, aku jadikan ihramku sebagai umrah.Soalan 68 :

Jemaah datang dari Madinah. Oleh kerana miqatnya agak jauh, dia tidak ihram dari situ sebaliknya dekat-dekat nak sampai Makkah baru ihram.

Jawapan :

Nampak gaya memang patut pun dia tidak ihram disitu kerana jauh. Walau bagaimanapun, itulah ketetapannya. Ihramnya sah cuma kesalahannya hanya tidak ihram di miqat sahaja. Ihram di miqat hukumnya wajib. Oleh itu, kenalah bayar dam.

(Orang dari Madinah miqatnya ialah Bir Ali. Kira-kira lebih empat ratus kilometer juga dari Makkah.)
Sumber : Soal Jawab remeh-temeh tentang HAJI tapi anda malu bertanya ...
(oleh Zahazan Mohamad dan Mohammad Nidzam Abd. Kadir).

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...