Wednesday, June 13, 2018

RESIPI : Kek Carrot Lembut dan Lembab



BAHAN-BAHAN :

1.  1 batang Carrot (350 gram) dibersihkan dan dikisar.
2.   250 gram Tepung Serbaguna
3.   1 1/2 sudu kecil Baking Powder
4.   1 sudu kecil Baking Soda
5.   1/2 sudu kecil Garam
6.   4 biji telur ayam
7.   200 gram Gula Pasir
8.   1 sudu besar Jus Oren
9.   3 sudu besar Orange Zest
9.   3/4 cawan Minyak Sayuran
10.  2 sudu besar Krismis Raisin

CARA MEMBUATNYA :

1.   Bersihkan Lobak Merah dan dikisar.
2.   Gaul Tepung Serbuguna, Baking Powder, Baking Soda dan Garam hingga sebati.
3.   i.  Pukul Telur dan Gula Pasir hingga kelihatan pucat berkrim. 
     ii.  Kemudian masukkan sedikit Lobak Merah yang dikisar tadi. 
    iii.  Masuk Orange Zestm Jus Oren dan  Minyak Sayuran. 
     iv.  Tambahkan GaulanTepung (bahan no. 2), sedikit-sedikit dan pukul hingga sebati.
      v. Masukkan kesemua Lobak Merak yang dikisar dan gaul hingga sekata.
4.  Masukkan bahan bancuran itu ke dalam loyang 20cm x 6cm. 
5.  Masukkan Raisin dan gaul.
6.  Bakar selama 1 jam 30 minit pada suhu 170 C (340 F)
7.  Selepas masak, tunggu sejuk lebih kurang 15 minit, kemudian bolehlah dipotong untuk dimakan.




Sumber : Cooking A Dream (Youtube)



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...