Saturday, June 18, 2016

RESEPI : Puding Roti



Bahan A

2 cawan susu segar
8 keping roti gardenia


Bahan B

4 sudu makan gula halus
2 sudu makan mentega
2 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanila
1 sudu makan tepung jagung


Bahan C

2 sudu makan kismis hitam


Bahan D (Sos Kastard)

1 tin susu cair
2 sudu makan tepung kastard
2 sudu makan gula


Cara membuatnya :

1. Hancur atau koyakkan roti dan rendam dalam loyang bersama susu segar selama  30 minit.

2. Kacau dan gaul bahan B

3. Masukkan kismis dan tuangkan ke dalam loyang.

4. Bakar pada suhu 180'C selama 30 minit sehingga masak.

5. Gaulkan bahan D sos kastard  dan masakkan  di atas api yang sederhana kecil.

6. Tuang sos di atas puding semasa menghidang.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...