Thursday, May 5, 2016

RESEPI : Peria Katak Masak Lemak Udang


BAHAN-BAHAN

5 biji peria katak ~ belah 2 , buang bijinya dan hiris 1/2 inc, gaul garam ketepikan
8 ekor udang ~ buang kepala kalau nak bunag kulit pun boleh
1 batang serai ~ di titik
1 cawan santan dari 1/2 biji kelapa
5 biji cili padi merah ~ untuk hiasan


BAHAN KISAR

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inc halia
10 biji cili padi hijau ~ ikut kepedasan
1 inc kunyit hidup


CARA MEMASAK


  • Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga harum
  • Masukkan udang dan masak, jika kering tambah sedikit airmasukkan santan dan perasakan dengan garam
  • Akhir sekali peria yang kita dan gaul garam di cuci dengan air dan bilas bersih, toskan
  • Masukkan peria yang dah di cuci bersih
  • Masukkan juga cili padi untuk hiasan
  • Biar merenih sekejap tutup api dan hidangkan




Kredit : azlitamasammanis.com

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...