Saturday, January 26, 2013

WASATIYYAH TONGGAK KESATUAN UMMAH


Hari Khamis 12 Rabiul Awal 1434H bersamaan 24 Januari 2013 telah diadakan sambutan Maulidur Rasul peringkat kariah Masjid Taman Cheras Jaya. Tema peringkat kengsaan pada tahun ini ialah "WASATIYYAH TONGGAK KESATUAN UMMAH". Acara majlis sambutan bermula jam 8.00 pagi dan perarakan bermula jam 8.30 pagi dan berakhir jam 9.30 pagi.
Klip video perarakan.

Satu ceramah khas telah disampaikan oleh penceramah bebas, Y.Bhg. Ustaz Mohd Farhan Abdullah.


Seteleh selesai ceramah, penyampaian hadiah kepada pemenang-pemenang mengikut kategori.

1. Johan Kategori Penyertaan      : Surau Nouriah, Fasa 4, Taman Cheras Jaya.
2. Johan Kategori Selawat             : KAFA Mambeil Uloom
3. Johan Kategori Pakaian             : SK Cheras Jaya
4. Johan Kategori Sepandok        : Persatuan Penduduk Pusat Bandar Cheras Jaya (PPPBCJ)

Johan Keseluruhan dimenangi oleh Surau Nouriah Fasa 4, Taman Cheras Jaya. Hadiah disampaikan oleh Tuan Nazir Masjid Taman Cheras Jaya, Tn Haji Azman Idris.

Setelah selesai, AJK Masjid mengambil kesempatan bergambar dengan Ustaz Mohd Farhan.Tazkirah 
Cintailah Rasulullah Dengan Sebenar-benar Cinta.

Sayidina Hasan Al-Basri berkata:

Wahai sekalian kaum muslimin! Kalau kayu boleh rindu untuk berjumpa dengan Rasulullah SAW, maka kamu sekalian lebih patut untuk merindui Baginda.”

Kata-kata ini berdasarkan hadis riwayat Imam Bukhari dari Jabir bin Abdullah bercerita; 

“Dahulu Nabi SAW ketika berkhutbah pada hari Jumaat, akan bersandar pada sebuah pokok kurma, lalu seorang wanita atau seorang lelaki Ansar berkata: “Ya Rasulullah! Sudikah tuan kami buatkan untukmu sebuah mimbar? Baginda menjawab: Ya, jika kamu mahu.” Maka, mereka membuatkan untuknya sebuah mimbar. Seketika itu, terdengar tangisan yang muncul dari pokok kurma tadi, umpama tangisan seorang bayi. Baginda turun dari mimbar dan memeluknya sehingga tangisan itu reda umpama redanya tangisan seorang bayi (yakni ketika ditimang oleh ibunya). Nabi SAW bersabda; “Pokok itu menangis kerana ia terbiasa mendengar zikir di sana. 
(Fathul Bari Syrah Sahih al-Bukhari)

Betapa sedihnya pokok kurma itu kerana berpisah dengan sentuhan jasad Nabi SAW .  Perasaan rindunya diungkapkan dengan tangisan yang kedengaran di sebalik pokok yang kaku itu. Jika kita melihat akan diri kita sebagai seorang manusia yang punya akal dan hati,  sudah semestinya kita menzahirkan rasa kerinduan yang lebih mendalam terhadap Baginda yang menyinari hidup kita dengan sinaran iman dan Islam. Sejauh mana kita telah menghidupkan sunnah Baginda dalam kehidupan kita? Sejauh mana kita telah menyempurnakan akhlak kita sebagai seorang muslim sejajar dengan akhlak yang ditunjukkan oleh Baginda? Dan sejauh mana kita mengingati dan merindui Baginda sebagaimana kerinduan yang dipamerkan Baginda kepada umatnya sebelum bertemu dengan Allah SWT?

Biarlah kerinduan dan ingatan terhadap Baginda hidup dalam hati kita sepanjang masa bukan hanya ketika sambutan maulidurrasul sahaja. “…Apa yang diberikan Rasul kepadamu maka terimalah. Dan apa yang dilarangnya bagimu maka tinggalkan…” (59:7). Oleh itu, bertindaklah selaras dengan kecintaan kita kepada junjungan besar Nabi Muhammad SAW. Moga-moga kita tergolong di kalangan mereka yang memperoleh syafaat Baginda di akhirat kelak insyaAllah.

Kredit : http://pembina.com.myMenikmati juadah selepas habis program.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...