Wednesday, August 18, 2010

Gejala Buang Bayi - INSAFLAH dan Jangan Hampiri ZINA

Imam Al-Ghazali berkata: 
"Anak-anak adalah amanah atas ibu bapa, jika dia terbiasa dengan benda yang baik, dia akan membesar dalam kebaikan dan biasa dengannya. Dan jika dibesarkan dalam suasana yang tidak baik, maka menderitalah dia dan binasa."

Perangkaan Ibu Pejabat Polis Bukit Aman:
  1. Daripada 65 kes pembuangan bayi di seluruh negara sepanjang tahun ini, 26 bayi lelaki, 25 perempuan dan 14 lagi tidak diketahui jantinanya dengan sebahagian besar kes membabitkan kematian.
  2. Sepanjang tahun 2009, 79 kes direkodkan di seluruh negara membabitkan 25 bayi lelaki, 29 perempuan dan 25 lagi tidak diketahui jantinanya. 
  3. Sepanjang lima tahun lalu, 472 kes pembuangan bayi dilaporkan di seluruh negara dengan 214 bayi berjaya diselamatkan dan 258 lagi ditemui mati. 


Firman Allah di dalam Surah al-Israa’ di ayat yang ke 31-32:
Dan janganlah kamu membunuh anak-anak kamu kerana takutkan kepapaan; Kamilah yang memberi rezeki kepada mereka dan kepada kamu. Sesungguhnya perbuatan membunuh mereka adalah satu kesalahan yang sangat besar [al-Israa' 17: 31]

 Dan janganlah kamu menghampiri ZINA, Sesungguhnya ZINA itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (membawa kerosakan) [al-Israa' 17: 32]

Buang bayi gambaran sosial masa kini-INSAFLAH

 Kes-kes pembuangan bayi yang semakin kerap berlaku sejak kebelakangan ini menunjukkan gambaran tentang kemerosotan akhlak dalam institusi sosial masyarakat masa kini. Kekerapan kes itu adalah petanda bahawa secara umumnya pegangan masyarakat pada aspek agama dan kemanusiaan sudah hampir hilang.

Penyelesaian terhadap gejala itu haruslah dilakukan bagi tempoh jangka panjang dan jangka pendek. Penyelesaian perlu bermula dari peringkat keluarga lagi dengan pendidikan agama yang lebih berkesan, ia perlu diterapkan dalam jiwa remaja sejak kecil lagi supaya mereka lebih jelas nilai-nilai dalam Islam dan juga kemanusiaan.

Program penghayatan agama terutamanya di sekolah-sekolah menengah juga perlu diadakan kerana pada peringkat umur beginilah mereka akan mula terjerumus ke kancah maksiat. Bagi mereka yang telah terjebak dengan perbuatan zina sehingga menyebabkan mengandung, penyelesaian yang betul haruslah dicari untuk mereka. Jika kita sudah melakukan satu kesalahan, maka janganlah ditambahkan lagi dengan membuang bayi itu. Masyarakat juga harus membantu dengan memberi pertolongan supaya mereka tidak membunuh bayi itu. Persekitaran masyarakat kini yang terlalu bebas merupakan antara punca aktiviti tidak sihat itu. Masalah gejala sosial hanya boleh dibendung dengan kekuatan iman dalam diri yang kuat dan jati diri yang berlandaskan agama.

Kajian menyeluruh perlu dilakukan daripada setiap kes yang dilaporkan untuk memahami sebab sebenar hal-hal itu boleh berlaku. Pihak berkuasa juga perlu menyediakan satu saluran untuk membantu golongan yang telah terlanjur itu seperti diadakan rumah perlindungan bagi membantu mereka pulang ke pangkal jalan.Masyarakat selalunya akan memandang keji terhadap mereka, tetapi seharusnya kita membantu supaya gadis mengandung tidak mengambil jalan salah dengan membuang bayi yang dilahirkan nanti.

Ibu bapa yang tidak mempunyai ilmu agama merupakan punca terhadap permasalahan itu. Ibu bapa terlibat sudah pasti tidak mendidik anak-anak mereka dengan ilmu agama sehingga menyebabkan generasi muda kurang berminat terhadap agama. Kepesatan ekonomi dan penghijrahan golongan muda yang masih mentah dalam kehidupan menyebabkan mereka mudah terjebak dengan masalah sosial itu kerana tiada pengawasan daripada ibu bapa. Masyarakat perlu balik pada pegangan agama supaya perkara itu dapat dibendung.


Sumber : Utusan Malaysia, Berta Harian

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...